Skip to main content

Schatgraverij en onze zorg voor de ondergrondse schatten van Stede Broec

Onder de grond van onze gemeente liggen veel resten uit het verleden verscholen. Prehistorische vondsten zijn in het verleden vaak gedaan, maar er liggen er nog veel meer. Ook uit de middeleeuwen en de VOC tijd, toen de Stede-lingen de wereldzeeën bevoeren zijn waardevolle resten overgebleven. Aardewerk, porselein, metalen voorwerpen, werden door de steeds rijker wordende bevolking na gebruik weggegooid. De door hen gebouwde huizen worden soms gesloopt en prachtige tegels en andere bouwmaterialen komen tevoorschijn. Deze voorwerpen vertellen veel over dit deel van West Friesland in het verleden en vormen een belangrijk deel van ons gezamenlijk erfgoed.
Helaas is het zo dat er nog maar weinig echt archeologisch onderzoek plaatsvindt voordat er gaat worden gebouwd. De gemeente wil daar graag verandering in aanbrengen en is daar nu hard mee bezig. Ondertussen gebeurt er ook iets anders: schatgravers wroeten al jaren voor eigen gewin de bodem van Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek. Zij doen zich voor als archeologen maar hebben hun eigen portemonnee op het oog. Belangrijke voorwerpen voor onze geschiedenis verdwijnen zo via de antiekhandel en marktplaats.nl uit West Friesland en we zien ze nooit meer terug. Dat is een kwalijke zaak.


De Erfgoedcommissie van de gemeente Stede Broec heeft daarom een belangrijke boodschap aan de bevolking. Het komt helaas nog steeds voor dat deze schatgravers met toestemming van de eigenaar of de sloper scherven of tegels opgraven en vervolgens verkopen. Tuinen en gesloopte huizen zijn gewilde objecten. Deze schatgraverij is strafbaar, toestemming hiervoor geven dus ook. Dit staat in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Artikel 45 en 54). Samen kunnen we ons erfgoed beschermen en voorkomen dat deze word geplunderd. Als zij met mooie praatjes op de stoep staan, geef géén toestemming en bel of mail met een van de onderstaande personen. Zij zullen ervoor zorgen dat snel echte (amateur)archeologen ter plekke zijn. Het is immers ons gezamenlijk erfgoed.

Frank Pennekamp, namens de archeologische werkgroep Oud Stedebroec

  • Frank Pennekamp tel: 0228-513131/Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Historische Vereniging Oud Stede Broec;
  • Drs. Michiel Bartels, tel: 0229-252587/06-30468593/Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Gemeentelijke Archeoloog.
  • Aad de Jong,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Angèle Halsema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Gemeente Stede Broec