Skip to main content

Jaarverslag 2016-2017

Historische Vereniging Oud Stede Broec - Jaarverslag 2016/2017

Het was even spannend; het jaarboek werd tien dagen geleden pas afgeleverd. Dankzij een grote groep vrijwilligers die vorige week woensdag gestroomlijnd aan het werk ging, konden de stickers op de enveloppen, de uitnodigingen in het boek, het boek in de envelop en de doos in. Andere vrijwilligers haalden de dozen op en de meeste jaarboeken werden woensdagavond of donderdagmorgen al bezorgd. Een hele prestatie en een grote opluchting, want de uitnodiging kwam op tijd bij de leden terecht. Het boek ziet er weer prima uit, gevarieerde onderwerpen, mooie foto’s, voor het lezen had ik nog niet echt tijd.

24 jaar oud is de Vereniging alweer en zij bloeit als nooit tevoren: ze is actief in de weer met de Pr-afdeling, laat zich zien door middel van tentoonstellingen en manifesteert zich door allerlei andere activiteiten.

De tentoonstellingen waren weer prima verzorgd en heel divers.
De pinkstertentoonstelling met als onderwerp: ‘ Oud naast nieuw ‘ werd goed bezocht; een niet eens zo nauwgezette telling leverde een aantal van ruim 800 bezoekers op.
De expositie in Pampus ter gelegenheid van de Waterweek was eveneens een succes ‘Broekerhaven van toen in al haar facetten’; mét het prachtige weer is het Broekerhaven van nu nog steeds een plaatje dat gezien mag worden en een locatie die meer benut zou moeten worden.
In het Postkantoor waren we medeorganisator van een themadag ‘De polder Het Grootslag en de strijd tegen het water’. Ook hier grote drukte bij de diverse lezingen en veel gesprekken over en herinneringen bij de foto’s van de tentoonstelling.
Onze vereniging zet zich natuurlijk elk jaar uitgenodigd door Frank Pennekamp ook met enthousiasme in tijdens de Open Monumentendagen. Dit jaar was het thema Iconen en Symbolen en het werd, alweer vanwege het fantastische weer, een mooie dag in de Johannes de Doper met talloze iconen en symbolen, in het Weeshuis, op de toren van de ‘oude kerk’, in en om ons huis aan de Zesstedenweg en op/in/rond de Molen Ceres waar veel mensen even bleven hangen om de dag af te sluiten.
Een laatste, zeer bescheiden tentoonstelling, zetten we op ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Goldschmeding; haar ambtsperiode in beeld. Onze voorzitter werd o.a. uitgenodigd om haar toe te spreken op haar afscheidsfeest
.
Bij andere activiteiten manifesteerde de vereniging zich eveneens nadrukkelijk.
Voor het eerst was Oud Stede Broec nauw betrokken bij de Overhaal: een historisch, industrieel apparaat, uniek in Nederland. De werkgroep onder leiding van Frans Cornelisz opereerde als een geoliede machine en sloot het jaar tevreden af. Tevreden over de belangstelling, over de samenwerking en, niet het minste, tevreden ook over de opbrengst die ten goede komt aan de kas van onze vereniging. Het enthousiasme wordt weerspiegeld in de plannen om de openingstijden uit te breiden: voortaan is de openingsperiode verruimd van 15 april tot 15 oktober.
Ons pand Zesstedenweg 227 werd in oktober een locatie die gebruikt werd ten behoeve van enige lessen gegeven door de Blauwe Schuit uit Hoorn. Gedurende twee dagen gaven docenten van de Blauwe Schuit heemkundelessen aan leerlingen van het Martinus College. Een passende plaats voor dit soort lessen, men komt graag weer.

Ons onderkomen is natuurlijk een verhaal apart. In 2016 was het eindelijk klaar en in november kon het feestelijk geopend worden. Zeventig genodigden maakten de officiële opening mee en onder leiding van ceremoniemeester Jan Ettes werd het een bijzondere middag: met speeches van voorzitter Wim Kersten, met werkbesprekingen van de initiatiefnemer Cor Kok en de bouwmeester Sjaak Ruitenberg, een bespiegeling van Peter Ruitenberg en hartelijke woorden van wethouder Bart Nootebos. Natuurlijk was er ook een goed verzorgde catering. Het enige nadeel was de gure najaarswind, maar toen het doek eenmaal was gezakt, kon men naar binnen en werd het naast een waardige ook een behaaglijke middag.
Sindsdien is er vanaf zaterdag 3 december op de eerste zaterdag van de maand een openstelling van huis, bouwersboet, oudheidskamer en tuin. Van 10.00 tot 12.00 uur lopen mensen binnen om te bezichtigen, voor een kopje koffie, voor een gesprek, het zijn vaak gezellige uurtjes in en om het pand.

Het is een goede zaak dat de vereniging met de wethouder tweemaal in het jaar overlegt over zaken die ook Oud Stede Broec aangaan. Op deze manier houden we de vinger aan de pols en mogen we meedenken over mogelijke oplossingen. Recente voorbeelden zijn de vragen rondom het laatste houten huis van Lutjebroek en de plannen die er bestonden rond de Driesprong. Ook de plannen met betrekking tot het CNB-terrein hadden dit jaar onze aandacht net als de voortgang van de verbouw van de remisewoningen.

Op de mooiste dag van de maand juni afgelopen jaar nodigde de vereniging talloze vrijwilligers uit voor een schuitentocht door Stede Broec. Het was alweer jaren geleden dat vrijwilligers en bestuur (óók vrijwilligers) zichzelf trakteerden op een gezellig uitje. Jos Ligthart regelde de tocht in samenspraak met de organisatie van De Paus. Stede Broec vanaf het water is vergelijkbaar met het lezen van een tiental jaarboeken; zeker als er zoveel kennis aan boord meevaart.

De najaarsvergadering werd druk bezocht. Achteraf jammer dat het ‘beleven van de geschiedenis’ achterwege bleef. We hadden ons er meer van voorgesteld. Joop van Diepen heeft straks iets goed te maken.

Ook in het afgelopen jaar kwam de vereniging met enige regelmaat in het nieuws. Een recent voorbeeld is de mooie reportage in het NHD met Klaas Neuvel en Rien Broerse over de komende tentoonstelling ‘gezinnen uit Stede Broec’. Het enthousiasme van de twee organisatoren is groot evenals het aantal foto’s van de gezinnen. Zeker 600 foto’s zijn straks te bewonderen in het Streekhof als de Vereniging haar 25-jarig jubileum viert.
Het geweldige aantal foto’s dat de vereniging nu bezit moet nodig geordend worden. We hebben daarom een nieuwe groep vrijwilligers aan het werk die de ruim 25.000 foto’s gaat ordenen en toegankelijk wil maken voor het publiek. Een heidens en uitdagend karwei dat binnenkort wordt opgestart en te volgen is op de site.
Al het nieuwe en het oude nieuws is bovendien prachtig te volgen op die geweldige site van Oud Stede Broec; de beheerder Rob Beemster maakte er een meesterwerkje van. Veel mensen kijken en genieten en reageren; op facebook krijgen de items talloze ‘likes’. We zijn er apetrots op.
Gelukkig hoeven we niet altijd de computer mee te nemen naar/in het zonnetje van de komende maanden; het jaarboek ligt klaar, op tijd geland en (meer dan waarschijnlijk) weer zeer lezenswaard.

Gerard Poelwijk