Skip to main content

Gemeentelijke monumenten

G05 - Voormalig Postkantoor, Hoofdstraat 17-19, Bovenkarspel

G05-vm postkantoorw

Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als Postkantoor in Bovenkarspel. Tegenwoordig herbergt het een multifunctioneel centrum. De bouwstijl is expressionistisch met kenmerken van de Amsterdamse school. Het is ontworpen door J. Crouwel en gerealiseerd in 1921. In de loop der tijd hebben verbouwingen plaatsgevonden: in 1970, 1983 en 2012.
Waardering:
Het voormalige postkantoor aan de Hoofdstraat 17-19 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als een deels gaaf bewaard gebleven postkantoor met directeurswonings uit het eerste kwart van de twintigste eeuw opgetrokken in sober expressionistische stijl met kenmerken van de

Amsterdamse school. Tevens heeft het pand waarde als karakteristiek onderdeel van het oeuvre van rijksbouwmeester Joseph Crouwel. Het markante gebouw heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering op de plek waar de Stationslaan uitkomt op de Hoofdstraat.
De dichtgezette deur in de linkerzijgevel en de drie dichtgezette gevelopeningen in de achtergevel vallen buiten de bescherming. Het interieur van het voormalig postkantoor – de begane grond van het pand - valt buiten de bescherming. De op de begane grond gelegen vestibule en het trapportaal van de directeurswoning maken wel deel uit van de bescherming. Het interieur van de directeurswoning – de eerste verdieping van het pand - maakt deel uit van de bescherming. De bordestrap naar de zolderverdieping en de kapconstructie met koningsstijlen – de zolderverdieping van het pand - maken deel uit van de bescherming.