Skip to main content

Gemeentelijke monumenten

G03 - Voormalige Kosterswoning, Zesstedenweg 195, Grootebroek

G03-vm kosterswoning grootebroekOorspronkelijk deed het gebouw dienst als Kosterswoning annex Bewaarschool in Grootebroek. Tegenwoordig herbergt het een kantoor en een verenigingsgebouw. De bouwtrant is neoclassicistisch. Het gebouw werd vermoedelijk ontworpen door architect K. Swagerman Pz. en gerealiseerd in 1881/1882. In de loop der tijd hebben verschillende verbouwingen plaatsgevonden: In 1967, 1983 en 1999.
Waardering:
De kosterswoning annex bewaarschool Zesstedenweg 195 is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde. Het is een karakteristiek en deels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bewaarschool uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, uitgevoerd in neoclassicistische

bouwtrant. Tevens heeft het pand waarde als karakteristiek onderdeel van het oeuvre van de architect K. Swagerman Pz. uit Bovenkarspel.
Daarnaast heeft de voormalige kosterswoning ensemblewaarde door de functionele relatie met de Hervormde Kerk, Zesstedenweg 189, die er pal naast ligt en de relatie met de voormalige pastorie, Zesstedenweg 187.
Onder de monumentale status valt het gehele interieur en exterieur van het pand/object, dat wil zeggen ook onderdelen die niet expliciet in de redengevende omschrijving worden benoemd, tenzij in deze redengevende omschrijving is aangegeven dat een onderdeel van het pand/object buiten de bescherming valt.

.