Skip to main content

Open Monumentendag 2020 in het teken van 'leermonumenten'

Terwijl we nog volop bezig zijn met onze expositie '75 jaar bevrijding in Stede Broec', staat Open Monumentendag alweer voor de deur. Dit jaar vindt deze plaats op zondag 13 september. Het thema van Open Monumentendag 2020 is: 'Leermonument'. Nu valt over elk monument wel wat te leren. Alle opengestelde monumenten in de gemeente Stede Broec zullen dit jaar dan ook leermonumenten zijn! Deze zijn allemaal gratis te bezoeken.

Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van leren in  Nederland? Over de eerste scholen is vrij weinig bekend. Waarschijnlijk zijn deze in de middeleeuwen opgezet naar het voorbeeld van de Engelse kloosterscholen die al in de zevende en achtste eeuw bestonden. Vóór 1300 werden scholen alleen gesticht en beheerd door kerken en kloosters. In de veertiende eeuw kwam daar verandering in. In verschillende steden en dorpen werden onafhankelijke scholen opgericht en ook meisjes werden tot het onderwijs toegelaten.

Van echte scholen met klaslokalen was toen nog geen sprake. Mede dankzij nieuwe onderwijswetten werden in de 18e en 19e eeuw verspreid over Nederland honderden schoolgebouwen neergezet. Inmiddels barst Nederland van de (oude en nieuwe) leermonumenten: ambachtsscholen, universiteitsgebouwen, kloosters, basis- en middelbare scholen, muziekscholen, dansscholen, sportscholen, enzovoorts. Al deze gebouwen, maar óók heel veel andere monumenten, zijn kandidaat om als leermonument een hoofdrol te spelen

Johannes de Doper kerk

Het hoofdkwartier van de Open monumentendag commissie Stede Broec is dit jaar de Johannes de Doper kerk in Grootebroek. De kerk is opengesteld vanaf 11:00 en zijn daar diverse exposities te zien. Centraal staat hier een fototentoonstelling over alle scholen in Stedebroec. Maar natuurlijk is er nog veel meer te zien en te doen. Wat dacht u van een rondleiding op plekjes waar je anders nooit komt? Ook is er een deel van de kerkschatten te zien die de kerk heeft, dit is op zich al een unieke situatie.

Tijdens Open Monumentendag vindt hier bovendien de afsluiting plaats van onze tentoonstelling '75 jaar Bevrijding in Stede Broec'. Wie nog niet de kans heeft gehad om te kijken: dit is uw laatste kans!

Monumentenschildjes

Dat u een monument bezoekt is tijdens deze dag extra duidelijk. Op die dag worden namelijk niet één, maar twee monumentenschildjes opgehangen. Op de kerk komt een provinciaal monumentenschildje en op de parochie komt een gemeentelijk monumentenschildje. De plechtigheid zal plaatsvinden rond 11:00, wie de eer krijgt om de bordjes op te hangen houden wij nog even voor ons zelf.

Molen Ceres

Bij de korenmolen die begin dit jaar zo jammerlijk in luchterlaaie stond, kunt u kijken wat de vorderingen zijn van de restauratie. Een mooie gelegenheid om de constructies van dichtbij te bekijken. Helaas past het springkasteel niet meer op deze locatie. In plaats daarvan kunnen de kinderen zelf meel maken met een maalsteen. Tijdens het malen legt de molenaar uit wat een molenaar allemaal doet.

Zorgbrasserie “Bij de molen”

De Zorgbrasserie heeft een nieuwe uitbater; de familie Alferink - Van Kalken is hier neergestreken. Bij de brasserie kunt u een bakje koffie drinken of even lekker lunchen, met overheerlijke “molenpannenkoeken”, kipsaté of een van de heerlijke broodjes. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn hier een aantal prachtige replica’s van molens te bewonderen.

Historische vereniging Oud Stede Broec

Bij het clubhuis van HV Oud Stede Broec is weer van alles te doen. De bibliotheek op de bovenverdieping is klaar, hier kunt u boeken raadplegen die te maken hebben met Stede Broec en West-Friesland. Ben je van plan om historisch onderzoek te doen, dan loont hte de moeite om te kijken wat er al geschreven is. Het is deze dag wel een beetje opletten waar je loopt want het is “wasdag”. In de tuinderschuur staat een sorteermachine die op gezette tijden zijn bekende gebonk laat horen. In de oudheidskamer zijn allerlei nieuwe vondsten tentoongesteld. En in de historische moestuin kunt u uw kennis testen op het gebied plantkunde door mee te doen aan een quiz (met leuke prijzen).

Kunst in Bessie

Bij Bessie kunt u genieten van Creatief Westfries, onderdeel van “Skroivendervort”. Skroivendervort  houd zich bezig met de Westfriese taal en het behoud daarvan. U kunt hier stukjes lezen en horen, veelal zit er in de tekst ook wat humor verstopt. Ook kunt er terecht voor kunst, het is tenslotte het thuisfront van de schilderclub. Naast de opgestelde kunst kunt u zelf ookeen kunstschilder poging wagen. 

Programma OMD Stedebroec 2020

Openstelling Johannes de Doperkerk Zesstedenweg 160 Grootebroek

 • Ophangen gemeentelijk monumentenschildje
 • Ophangen provinciaal monumentenschildje
 • Expositie scholen van vroeger
 • Expositie klasse foto’s
 • Expositie 75 jaar bevrijding, afsluiting

Openstelling Bessie, P.J Jongstraat 87 Lutjebroek

 • Workshop schilderen
 • Kunstexpositie
 • Creatief Westfries(skroivendervort), diverse stukjes vanaf 13:00

Openstelling clubhuis Oud Stede Broec, Zesstedenweg 227 Grootebroek

 • Woonhuis gerestaureerd naar de periode 1910/1930.
 • Opening bibliotheek op bovenverdieping.
 • Historische moestuin met allerlei vergeten groentes.
 • Tuinderschuur die herinneringen oproepen.
 • Oudheidskamer van Stede Broec met bijzondere vondsten.

Openstelling molen “Ceres”, Broekerhavenweg 80 Bovenkarspel

 • Dwalen in de kop van de molen.
 • Zelf meel malen
 • Expositie “De Brand”.

Zorgbrasserie “Bij de molen”, Broekerhavenweg 80 Bovenkarspel

 • Molen expositie bij Zorgbrasserie.
 • Heerlijke “Molenpannenkoeken”.