Skip to main content

Informatie en foto's gezocht voor het Oorlogsboek

Voor het dit jaar te verschijnen Oorlogsboek van HV Oud Stede Broec zijn de auteurs nog naarstig op zoek naar aanvullende informatie en fotomateriaal. Wie kan helpen?

Het is een project van adem. Bijna tien jaar hebben Marloes van Ede en Jand Windt gewerkt aan het Oorlogsboek dat een (zo goed als) volledig overzicht moet bieden van de gebeurtenissen tijdens WOII in Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek. Inmiddels zijn de auteurs bezig met het afronden van het oorlogsboek en hiervoor willen zij de hulp inroepen van de bevolking.

Wie kan helpen met de laatste gegevens en foto’s?


Foto’s van verzetsmensen en meer

Van de volgende personen en objecten zoeken wij foto’s:

Piet Broer was de eerste in Stede Broec die zorgde voor onderduikadressen. Hij is geboren op 12-6-1904 te Hoorn en was getrouwd met Trijntje Bakker. Zij woonden tijdens de oorlog in de Van Kleefstraat, nu de pastoor Gielenstraat geheten, en zouden naar Venhuizen zijn vertrokken.

S. van Wonderen was slager te Bovenkarspel en lid van het verzet.

Theo Hofland woonde vóór de oorlog bij zijn ouders in de Snoekstraat te Grootebroek. In de meidagen van 1940 heeft hij zich heldhaftig gedragen bij gevechten in Rotterdam, waarvoor hij is onderscheiden in 1941 te Londen door koningin Wilhelmina. Het mooiste zou natuurlijk een foto met Wilhelmina zijn.

Kinderen hongerwinter. In de hongerwinter was een groep van ca 125 kinderen uit de grote steden opgenomen bij gezinnen in Grootebroek. Bij hun vertrek uit Grootebroek in 1945 is een groepsfoto gemaakt die we graag willen hebben.

Grafmonument Poolse vlieger. Op de RK begraafplaats in Lutjeboek stond een grafmonument voor de Poolse inzittende van een vliegtuig dat in 1941 bij het Evendeel is neergestort. Het grafmonument is inmiddels geruimd. Wie heeft nog een foto?
Verder zien we graag foto’s (of films) van o.a. de aftocht van de Duitse soldaten in mei 1945; marcherende soldaten in onze dorpen; de feestelijke optocht voor het weer terug brengen van de Bevolkingsregisters uit de schuur van Cor Scheer naar het gemeentehuis van Grootebroek; en van de Canadese bevrijders in Grootebroek.

Foto’s van slachtoffers van de oorlog

Wij vinden het belangrijk dat er van alle slachtoffers uit onze dorpen een foto wordt geplaatst, zodat we de slachtoffers een gezicht kunnen geven.
Baas, Cornelis
Geboren op 27-3-1916 te Grootebroek, overleden 24-10-1944 te Amsterdam. Hij is de zoon van Johannes Baas, landbouwer, en Aafje Buis. Het gezin vertrekt op 14-5-1923 van Grootebroek naar Wervershoof. Cornelis werd doodgeschoten op de Apollolaan in Amsterdam samen met nog 28 personen als vergelding voor de dodelijke aanslag op SD- officier Herbert Oehlschlägel die als zeer gevaarlijk werd beschouwd.
Brink van den, Hendricus
Geboren op 15-3-1927 te Grootebroek, overleden 28-2-1945 te Renkum. Hij is de zoon van Wilhelmus Antonius van den Brink en Joanna Kaal. Zijn ouders woonden tussen 2-7-1926 en 20-2-1928 in Grootebroek en kwamen van en gingen naar Renkum.
Ekkerman, Jan
Geboren op 20-11-1908 te Bovenkarspel, overleden op 26-2-1941 op de Ierse Zee. Hij is de zoon van Isaak Johannes Ekkerman en Cornelia Johanna Lussenberg. Zijn vader was aannemer, gevestigd in de Peperstraat (overgenomen door L. Huver).
Groot, Jacob
Geboren op 15-5-1902 te Bovenkarspel, overleden ?-5-1942 te Koepang, Timor. Hij is de zoon van Nanne Pieterz Groot, een handelsbediende, en Antje Vriend. Hij trouwde op 5 september 1929 in Rotterdam met Henriette Pauline Mackmann. Zij kregen twee kinderen, Inger en Harro Groot. Jacob was van 1929 tot 1937 hulppredikant voor de Nederlands Hervormde gemeente te Airmadidi, een plaats in Noord-Celebes.
Heijmans, Jan (J.C.M)
Geboren op 4-10-1920 te Bovenkarspel, overleden 4-3-1942 te Balikpapan (Nederlands Indië). Hij is de zoon van Jozef Heijmans en Marijtje Snel. Jan was kanonnier 2e klas van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger en betrokken bij het Indisch verzet.
Kan, Maurits
Geboren op 15 augustus 1890 te Amsterdam, overleden 30 september 1942 in Auschwitz. Maurits is op 14 april 1927 in Amsterdam getrouwd met Heintje Coppenhagen, geboren in Amsterdam op 10 januari 1892, overleden in Auschwitz op 19 februari 1943. Maurits was Joods en kwam als werkloze per trein naar Grootebroek om voor de Werkverschaffing te werken aan de weg tussen Grootebroek en Andijk, de Esdoornlaan. In juli 1942 werd de politie in Enkhuizen gewaarschuwd dat Maurits Kan een zwarthandelaar was en geen Joodse ster droeg.
Noordeloos, Jan
Geboren op 4-6-1922 te Grootebroek, overleden 28(3?)-12-1943 te Düsseldorf. Hij is de zoon van Jan Noordeloos, schoenhandelaar en hersteller, en Johanna Albertina Emilia d' Hannecourt. Kort na de geboorte van Jan is het gezin naar Den Helder vertrokken.
Onneweer, Piet
Geboren op 05-05-1909 in Oosterblokker, overleden op 22-9-1944 te Kassel. Hij is de zoon van Jan Onneweer en Divera Bosman. Piet woonde in Bovenkarspel en werkte daar bij slager J.P. de Boer.
Schrikker, Gerard
Geboren op 24-12-1916 te Grootebroek, overleden 11-2-1945 in de Biesbosch (omgeving Sliedrecht). Hij is de zoon van Gerard Andries Schlikker en Maria Johanna van Kleeff. Gerard zou proberen via de Biesbosch vanuit Sliedrecht met een kano de tocht te wagen om in bevrijd gebied te komen.
Slap, Isidoor
Geboren op 17-12-1922 te Amsterdam, overleden 31-5-1945 te Bergen-Belsen. Hij is de zoon van Abraham Slap en Judith Cohen. Isidoor zijn zussen zijn Judith, Rebecca en Mirjam en zijn boers David en Hijman.
Smorenberg, Aaltje
Geboren op 16-8-1917 te Grootebroek, overleden 7-5-1945 te A’dam. Zij is de dochter van Arie Smorenberg en Maartje Blokker. Zij is na de bevrijding op de Dam door Duits geweervuur doodgeschoten.
Spek, Jacobus
Geboren op 9-10-1917 te Grootebroek, overleden 27-4-1943 op de Middellandse Zee. Hij is de zoon van Cornelis Spek en Maartje Mol. Op 27-4-1943 ging het schip de s.s. Merope, waarop Jacobus Spek hofmeester was, in Bougie (ten oosten van Algiers) voor anker en werd het schip onverwacht getorpedeerd door de Duitse onderzeeboot U 371.
Spek, Cornelis
Geboren op 30-1-1924 te Enkhuizen, overleden 29-3-1945 te Hannover. Hij is de zoon van Cornelis Spek en Maartje Mol. Cornelis was landarbeider en was verplicht om in Duitsland te gaan werken.
Albert Golding, Finlay D. McLeod, William Stanley Makin, Mervyn Duncan, Percival G. Thorpe, Bruce Albert Doe
Bemanning van het Britse vliegtuig dat is neergestort bij de Kathoeksloot (grens Andijk-Bovenkarspel) op 26/27 maart 1942. Dit toestel, een Wellington, was in Engeland opgestegen om de fabrieken van de firma Krupp in Essen te bombarderen. Het is boven West-Friesland aangevallen door Duitse jagers, waarschijnlijk door Oblt. Zur Lippe Weissenfeld.
A. Campbell, J.R. Bullock, H.D. Newberry en J.C. Smith
Overleden bemanningsleden van het vliegtuig dat is neergestort bij de Oude Gouw-Bokkesloot te Bovenkarspel, op 24 mei 1943. Het vliegtuig van de Engelse luchtmacht, een Handley Page Halifax, was op weg om Dortmund te bombarderen. Het werd uit de lucht geschoten door de Duitse jachtvlieger R. Leuchs. Drie van de zeven bemanningsleden hadden de crash overleefd: A. McA. Sargent, C.R. Webb en M. Galloway.
H.E. Evans, E.D. Hodgson, E.J. Rusenstrom, G.L. Towns, W. King, R.H.G. Nevard
Bemanning van het vliegtuig dat neergestort is bij de Zuiderdijk bij Venhuizen op 5/6 november 1944. Het Engelse vliegtuig, een Short Sterling, was vanuit Engeland naar Enkhuizen gevlogen voor het droppen van wapens en voedsel voor het verzet in Noord-Holland en de Noord Oostpolder (N.O.P.). Tijdens het droppen kwam het vliegtuig in de problemen. Het raakte de Zuiderdijk en stortte neer achter de dijk in het IJsselmeer. De zes bemanningsleden kwamen hierbij om. Evans is begraven in Bovenkarspel, de anderen in Enkhuizen.

Interesse in het boek over de oorlogsjaren in Stede Broec? Teken dan nu alvast in! Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van 'oorlogsboek'. Zodra het boek is gepubliceerd ontvangt u dan bericht.

Informatie over personen, vliegtuigen en straat

  1. Losse eindjes die we graag willen invullen:
    1. Welke van de drie dochters van Kees Rijkes, drukkerij te Grootebroek heeft als koerierster voor het verzet gewerkt?
    2. Wie heeft op 1/6/1944 in Oudijk Dirk van der Jagt uit Grootebroek doodgeschoten? Dirk was daar ondergedoken.
    3. Welke P. Rood Czn uit Lutjebroek was in oktober 1945 nog niet naar huis teruggekeerd. Wanneer is hij teruggekeerd en waar verbleef hij in de oorlogsjaren?
    4. Ter hoogte van Heerhugowaard werd op 3/3/1943 een trein beschoten. Klaas Rood uit Bovenkarspel werd hierbij gedood. Er zou ook een Grootebroekse vrouw gewond zijn geraakt. Wie is dat geweest?
    5. Hoe werd de St. Martinusstraat in de volksmond genoemd na de oorlog?
    6. Waar precies in polder Het Grootslag zijn de volgende vliegtuigen neergestort.
    a. 26 februari 1943 om 13.15 uur, te Grootebroek, Focke Wulf Fw190 A4. De piloot oblt. Herwig Zuzic was gewond maar overleefde de crash.
    b. 23 juli 1943, Messerschmitt Bf 109, stort neer te Grootebroek.
    c. 18 september 1943, Messerschmitt Bf 109, stort neer te Bovenkarspel.
    7. Huisarts Van der Horst te Grootebroek. Zou met zijn vrouw in Rusland te werk zijn gesteld. Wie heeft meer info over hen?
    8. Cor(nelis) Nieuwboer en Piet Snel hebben bij de marine of koopvaardij gezeten. Ze zijn waarschijnlijk met schepen naar Engeland gevlucht en na de oorlog pas weer teruggekomen. Wie kent het verhaal van deze mannen in de oorlogsjaren?

Informatie over personen op foto´s

We hebben een foto van de bevrijdingsoptocht in Grootebroek/Lutjebroek van augustus 1945 waarin vijf landen worden uitgebeeld die ons land bevrijd hebben. Welke landen kunnen aan de kleding en de vlaggen herkend worden?

o1


Wie zijn herkenbaar als leden van de Binnenlandse Strijdkrachten en waar is deze foto gemaakt? De persoon op de achterste rij geheel rechts is Simon Kok uit Grootebroek.

o2


De man rechts is Teus van der Horst die van 1943 tot 1945 was ondergedoken bij de familie Noordeloos te Grootebroek. Wie is de man links op de foto? Beiden dragen de kleding van de Binnenlandse Strijdkrachten.

o3

 

Informatie over inwoners die zijn onderscheiden voor hun activiteiten in de oorlogsjaren

Wij hebben de volgende personen gevonden uit onze dorpen die een van de volgende onderscheidingen hebben gekregen. Wie kent meer personen met een van de onderscheidingen?

Verzetsherdenkingskruis
Grootebroek: Jan Duin, Marth Essen-Nan, Ente Reus
Bovenkarspel Jan (J.P.) Dekker, Jozef Mathôt, Maartje Mathôt-van der Gulik, Luus Pennekamp-Mathôt, Leo Pennekamp, Klaas Weeteling

Bronzen Kruis
Grootebroek: Theo Hofland, KB nr. 1 van 16 juli 1940, door Koningin Wilhelmina te Londen.
Bovenkarspel: Christiaan Boers, postuum op 9 mei1946.

Mobilisatie-Oorlogskruis
Grootebroek: Wim Weel, Truus Menger-Oversteegen
Bovenkarspel: Simon Koning
Lutjebroek: Nico Kolenberg

Yad Vashem
Grootebroek: Cornelis Laan en Geertruida Cath. Laan-Windt; Truus Menger-Oversteegen (1967)
Bovenkarspel: Jan Elders en Johanna Elders-Borst; Abraham van den Berge en Elisabeth van den Berge-Sjerps

Bronzen Leeuw
Bovenkarspel: Engel Boeters

Draag- of Herinneringsinsigne Binnenlandse Strijdkrachten
Lutjebroek: Nico Kolenberg

Kunt u helpen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0228-515951.