Skip to main content

In memoriam: Dick Rood

Er zijn dagen dat je verschiet als je de krant openslaat. Dat gebeurde mij op maandag 11 december. Op de minst leuke pagina stond de overlijdensadvertentie van Dick Rood, oud-bestuurslid en 'manus van alle techniek' bij Oud Stede Broec.

In de week voorafgaand aan de advertentie, op 7 december, was onze oud-voorzitter Wim Kersten op de hoogte gebracht van het feit dat Dick ernstig ziek was. Verbijstering dat hij twee dagen later op 9 december overleden was.

Dick kwam in 1996 in het bestuur van de Oud Stede Broec en was bestuurslid tot 2014. Hij was geen vergadertijger, maar een doener. Dick had zijn eigen mancave bij Ria Botman, in de opslagruimte die Oud Stede Broec daar mocht gebruiken. Daar construeerde hij van alles en bedacht hij malle installaties, zoals de tegenwindfiets. Hij had de gave dat hij met zijn handen kon maken wat zijn ogen zagen. Zo maakte hij voor Oud Stede Broec onder andere de set staanders en panelen ten behoeve van de tentoonstellingen op een verrijdbare kar. Hij paste de aanhanger aan zodat die stellingen daar weer op pasten en zo meer.

Dick hield niet zo van vergaderen, daar had hij het geduld niet voor. Hij was een doener. Je kon hem altijd vragen en als hij maar even kon, hielp hij. Bij de verbouwing van ons verenigingspand Zesstedenweg 227 was hij onmisbaar. Niet alleen als sloophulp, maar ook als vervoerder van het materiaal dat naar de stort moest. Altijd vrolijk en met humor. Ook was hij jaren betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag en bracht hij de jaarboeken rond in Broekerhaven. Een man op wie je altijd kon rekenen.

De laatste jaren van haar leven was hij veel actief met en voor zijn geliefde vrouw Rina die ernstig ziek was. Toen zij overleden was, werd de wereld voor Dick anders. Hij kreeg kennis aan een nieuwe partner. Het gaf zijn leven een nieuwe wending. Hij ging vaker op stap met de camper en bij Oud Stede Broec zagen we hem wat minder. Dick had ondertussen genoeg gedaan voor de vereniging. Ruimte voor een mooie oude dag met de kinderen en zijn geliefde Gerrie. Dick werd ziek. Het leven waar hij zo van hield moest hij loslaten en wij daarmee Dick.

Rust zacht Dick. Je was een bouwsteen in het bestaan van Oud Stede Broec en wij denken met warmte en een lach aan je terug.

Jan Ettes, plv. voorzitter