Skip to main content

In memoriam: Dick Rood

Er zijn dagen dat je verschiet als je de krant openslaat. Dat gebeurde mij op maandag 11 december. Op de minst leuke pagina stond de overlijdensadvertentie van Dick Rood, ons oud-bestuurslid en de manus van alle techniek bij Oud Stede Broec. In de loop van de week eraan voorafgaand, op 7 december, was onze oud-voorzitter Wim op de hoogte gebracht van het feit dat Dick ernstig ziek was. Verbijstering dat hij twee dagen later op 9 december overleden was.
Dick kwam in 1996 in het bestuur van de Oud Stede Broec en was bestuurslid tot 2014. Hij was geen vergadertijger, maar een doener.

Dick had zijn eigen mancave bij Ria Botman in de opslagruimte die Oud Stede Broec daar mocht gebruiken. Hij had de technische gave dat hij met zijn handen kon maken wat zijn ogen zagen. Zo maakte hij voor Oud Stede Broec onder andere de set staanders en panelen ten behoeve van de tentoonstellingen op een verrijdbare kar. Hij paste de aanhanger aan zodat die stellingen daar weer op pasten en zo meer.

Dick hield, zoals gezegd, niet zo van vergaderen, daar had hij het geduld niet voor. Hij was een echte doener, zoals ook wel blijkt uit het voorgaande. Je kon hem altijd vragen en als hij maar even kon, hielp hij ook.

Bij de verbouwing van ons verenigingspand Zesstedenweg 227 was hij onmisbaar als sloophulp en ook als vervoerder van veel van het materiaal dat naar de stort moest. En altijd met een mop, een kwinkslag in ieder geval vrolijk en humoristisch. Ook was hij gedurende jaren actief betrokken bij de Open Monumentendag en ook daar was hij de handigheid en gezelligheid zelve.. Zo bracht hij jarenlang de jaarboeken rond in Broekerhaven. Een man op wie je altijd kon rekenen.

De laatste jaren van haar leven was hij veel actief meten voor zijn geliefde vrouw Rina die ernstig ziek was. Toen zij overleden was, werd de wereld voor Dick anders.

Hij kreeg na enige tijd kennis aan een nieuwe partner. Het gaf zijn leven een nieuwe wending en hij ging wat vaker op stap met de camper en Oud Stede Broec zag hem minder. Hij had intussen genoeg gedaan voor de vereniging. Ruimte voor een mooie oude dag met de kinderen en Gerrie.

Dick werd ziek en heeft het leven waar hij zo van hield los moeten laten en wij daarmee Dick.

Rust zacht Dick. Je bent een bouwsteen in het bestaan van Oud Stede Broec geweest en denken met warmte en een lach aan je terug.

Jan Ettes, plv. voorzitter