Skip to main content

Historische borden in Stede Broec laten staan

           bordenfietstocht

Toen in juli 2014 de historische routeborden werden geïntroduceerd, was iedereen wild enthousiast over dit initiatief en de uitvoering ervan.

Bij die gelegenheid zei Burgemeester Marian Goldschmeding: "De route is een verrijking van onze gemeente en ik ben er enorm trots op dat dit een van de initiatieven is uit 650 jaar Stede Broec. De borden zijn van een dusdanige kwaliteit dat ze nog jaren meekunnen. "
De borden bieden beknopte informatie over de omgeving waarin ze staan. Meestal over gebouwen die er niet meer zijn, bedrijven van vroeger of straten en hofjes die plaats moesten maken. De borden verbinden 'oud' en 'nieuw': er staat een QR-code op zodat met een smartphone aanvullende informatie is te verkrijgen. Je kunt de borden zien als informatie voor de toevallige passant, maar je kunt er ook een wandel- of fietsroute van maken. Wie benieuwd is naar de plekken waar die borden staan opgesteld of een overzicht wil bekijken van alle 30 borden, kan dat zien op de website van de Historische Vereniging "Oud Stede Broec". Als je hier klikt, kom je bij de fietsroute. Het overzicht is ook te vinden via doorklikken vanaf de homepage op "nieuws".

Medewerking perceeleigenaren belangrijk
Zowel het College van B&W als de Historische Vereniging zouden het zonde vinden als de borden alleen maar voor het jubileumjaar zouden zijn gemaakt. Burgemeester Marian Goldschmeding liet voorzitter Wim Kersten van "Oud Stede Broec" weten, dat wat haar betreft de borden voorlopig nog mogen blijven staan. De Historische Vereniging is daar blij mee en hoopt dat alle eigenaren van percelen, waar de borden geplaatst zijn, willen meewerken. Wim Kersten: "Tot nu toe heb ik alleen maar enthousiaste reacties gekregen over dit initiatief. De borden zijn een toegevoegde waarde, juist ook voor iedereen die minder bekend is met onze locale geschiedenis, zoals jongeren, mensen die van elders hier zijn komen wonen. Een historische fiets- of wandeltocht kan op deze andere manier Stede Broec op de kaart zetten en is een belevenis, zeker als we er straks bij mooi weer, meer op uit trekken."

Tocht onder begeleiding
De allerleukste manier om de bordenroute te fietsen is onder begeleiding van een ervaringsdeskundige. Eef Visser, die deze route voor Oud Stede Broec heeft opgezet, kon op onze introductietocht samen met het College van B&W de sappigste verhalen en anekdotes vertellen. Bijna elk bord geeft aanleiding tot een verhaal, dat de lachspieren in beweging bracht of stof gaf tot nadenken. Voor groepen vanaf 8 personen is Eef bereid zo'n rondleiding te geven. Wie dat wil kan rechtstreeks contact met hem opnemen: tel. nr. 0228 - 563163.