Skip to main content

Gerenoveerde hijsmotor geplaatst op De Overhaal

Met hoogwerkers is in november de gereviseerde hijsmotor van de Overhaal aan de Kolk in Broekerhaven teruggeplaatst. De motor was tijdens het hijsen op Monumentendag (half september) defect geraakt en niet meer 'aan de praat' te krijgen.  Na uitvoerige inspecties bleek dat de hijsmotor toe was aan een grondige renovatie. 

Ingrijpende bevindingen bij inspectie

In de loop van september werd de motor door technisch installatiebedrijf SPIE afgekoppeld en voor reparatie afgevoerd. Gedetailleerde foto's van de ontmantelde motor lieten nogal wat manco's zien. Behalve dat er veel zand en vocht in het binnenwerk zat, was een lagerbus te zijn ingesleten, zat de as vol krassen en putten en bleek dat 75% van de isolatielaag ontbrak, waardoor in het verleden verschillende keren kortsluiting was ontstaan. Verder moesten koolborstels en sleepringen worden vervangen en bleek dat de tanden van het tandwiel waren ingesleten en opnieuw moesten worden uitgelijnd.

Ook als je technisch niet heel erg bent onderlegd, krijg je bij deze waslijst al snel de gedachte: "Dat kan nog wel eens een langdurige en kostbare kwestie worden". We rekenden er als bestuur op, dat de herinstallatie van de motor dit jaar niet meer haalbaar zou zijn. Maar….zie daar, alles werkt sinds november weer en de Overhaal kan weer dienst doen als Sinterklaas met zijn gevolg wordt ingehaald op zondag 17 november aan de Kolk in Broekerhaven.

20191108 103556

20191108 104040

20191108 105726