Skip to main content

'Stede Broec van Boven': bijzondere expositie met historische luchtfoto's van onze gemeente

Onder die titel ‘Stede Broec van Boven’ organiseren we van donderdag 25 tot en met zaterdag 27 augustus een expositie met luchtfoto’s van Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek, in winkelcentrum Streekhof. Door het winkelcentrum heen staan borden opgesteld met foto’s. Hierop kun je goed de ontwikkeling zien die onze gemeente heeft doorgemaakt in de tweede helft van de 20e eeuw: van agrarische lintbebouwing tot stedelijk woongebied. 

Waar staat mijn huis/school/bedrijf?

De foto's op deze expositie komen uit het archief van de gemeente en zijn geschonken aan de historische vereniging. De luchtopnames zijn gegroepeerd per kerkdorp. Meestal zijn één of meer wijken zichtbaar, soms zijn foto’s uitvergroot zodat delen van een wijk herkenbaar zijn. Wie zijn eigen huis, school of bedrijf wil zien, moet wel even puzzelen om uit te vinden in welke richting je kijkt. Soms van oost naar west, soms van zuid naar oost of omgekeerd. Ook kan het zijn dat de wijk of straat die je zoekt nog niet gebouwd is, terwijl die op een latere opname weer wél te vinden is.

Wat helpt in de zoektocht, zijn opvallende herkenningspunten, zoals kerken of het station met de landtongen en (op latere foto's) de bebouwing van het winkelcentrum. Op enkele opnames kun je ook de wijdere omgeving zien, zoals het polderlandschap en hier en daar de kuststrook van het IJsselmeer bij Andijk en Markermeer bij Venhuizen.

Geschiedenis levend houden

HV Oud Stede Broec wil de geschiedenis van onze gemeente levend houden op allerlei manieren. Het huis waar je bent grootgebracht. De school die je bezocht. De winkel die nu woonhuis is geworden. Het land waar vroeger bloemkool of aardappels werden verbouwd. Weten jouw kinderen hoe er vroeger uitzag? Ook voor wie hier later is komen wonen, is het interessant om meer te weten over hoe het er vroeger uitzag en hoe de mensen hier leefden. Vandaag en morgen maken wij op onze beurt weer geschiedenis. Het is dan fijn om thuis te raken in je eigen woonomgeving.

Informatie en helpen met activititeiten

In de centrale hal van het winkelcentrum hebben we een informatietafel staan. Daar kun je ook boeken kopen of lid worden. Voor slechts 22 euro per jaar ben je lid (bij automatisch betalen, anders 23,50 euro) en krijg je ons schitterende jaarboek thuis bezorgd. Heb je een studie of hobby waarmee je ons kunt helpen uitvoeren, zoals schrijven/interviewen, fotograferen, exposities opzetten, archeologische interesses, (monumentale) architectuur, als gids wandelen, varen, fietsen? Of ben je handig (onderhoud van ons pand) of geïnteresseerd in (historisch) tuinieren? Actieve leden noteren we graag! De naam 'Oud Stede Broec' heeft niets te maken met de leeftijd van leden, maar met historie. Dus ook schoolgaande jongeren zijn van harte welkom!

Lid worden? Dat kan hier.