Skip to main content

De overhaal kan dit seizoen toch weer draaien!

Goed nieuws voor alle watersportliefhebbers! De Overhaal bij de Broekerhaven in Bovenkarspel gaat in tegenstelling tot eerdere berichten dit vaarseizon toch open. De versleten rem van de monumentale botenlift kan tegen een veel lager bedrag worden gerepareerd dan aanvankelijk gedacht. Eind mei is begonnen met het reparatiewerk en de verwachting is dat bootjes vanaf half juni weer kunnen worden overgezet.

Uit een onderhoudstest begin dit jaar bleek dat door slijtage van de rem de botenlift niet meer veilig was. De afgelopen jaren was al extra onderhoud uitgevoerd om geluidsoverlast door de piepende rem te verminderen. Uit een eerste verkenning door een adviesbureau bleek dat reparatie op ca € 30.000 zou komen. Vanwege de hoogte van het bedrag was de verwachting dat herstel dit vaarseizoen niet haalbaar zou zijn. Ondertussen keek de gemeente of reparatie mogelijk is voor minder kosten. Daarin deskundig ondersteund door Frans Cornelisz die voortdurend in gesprek is geweest met de afdeling in de gemeente die de Overhaal onder zijn beheer had en heeft ze ook tips gegeven. Met positief resultaat, want er is een deskundig bedrijf gevonden dat de rem gaat vervangen voor ca € 6.500. 

Groot onderhoud

De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. De verwachting is dat de Overhaal op 14 juni weer open is. Dan kunnen de bootjes voor het luttele bedrag van 5 euro weer worden overgezet vanuit de polder naar het Markermeer en terug. De toestand van de technische installatie van de Overhaal blijft wel een aandachtspunt. De gemeente onderzoekt wat nodig is om de botenlift veilig in bedrijf te houden en wat dat zou moeten kosten. Als bekend is wat technisch en financieel haalbaar is,  besluit de gemeente hoe het verder gaat met het groot onderhoud en de reparaties.