Skip to main content

Helden en schurken in bijzonder boek over oorlogstijd in Stede Broec

De eerste exemplaren van het langverwachte boek 'Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek en de Tweede Wereldoorlog' zijn dinsdagavond 28 mei uitgereikt aan nabestaanden van enkele hoofdrolspelers.

IMG 6851De eerste exemlaren van het boek werden met een ambulancetruck uit WOII afgeleverd. Rechts de auteurs, Jan Windt en Marloes van Ede.

De algemene opvatting is dat in de dorpen van Stede Broec weinig tot niets gebeurd is in de oorlogsjaren 1940-1945. Niets in minder waar. Veel dorpelingen hebben zich in die jaren van hun goeee kant laten zien door Joodse mensen te laten onderduiken. Maar er zijn ook minder mooie verhalen die uit de vergetelheid worden gehaald. Zoals het verhaal van een dorpeling die een Joodse man heeft verraden waardoor deze man en zijn gezin zijn vergast.

Bijzonder is ook het verhaal over een Grootebroeker die zich heldhaftig heeft gedragen in de meidagen van 1940 en daarvoor van Koningin Wilhelmina werd onderscheiden. En wat te denken van de inwoner uit Bovenkarspel die in Nederlands-Indië door de Japanners is onthoofd omdat hij een aantal personen zou hebben laten ontsnappen uit een kamp? 

Tijdens de oorlogsjaren zijn 45 inwoners uit onze dorpen het slachtoffer geworden van de oorlog. De meeste slachtoffers vielen als gevolg van hun werk voor het verzet. Maar het boek bevat niet alleen heldenverhalen. Een enkeling  koos de kant van de bezetter, zoals de Grootebroeker die vrijwillig in dienst van de Duitsers ging.

Deze en meer verhalen zijn te lezen in het boek ‘Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek en de Tweede Wereldoorlog’, dat  is geschreven door Jan Windt en Marloes van Ede. De presentatie van het boek, waaraan vele jaren is gewerkt, vond plaats op dinsdagavond 28 mei in Het Postkantoor. Een legerambulance voerde de eerste lading boeken aan, waarna de auteurs de eerste exemplaren uitreiken  aan enkele nabestaanden van hoofdrolspelers uit het boek.

Prijs en verkrijgbaarheid
‘Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek en de Tweede Wereldoorlog’ (320 pagina's, 550 afbeeldingen) is het derde deel in de Tini Keeman-reeks van Historische Vereniging Oud Stede Broec en is vanaf 1 juni te koop.

Het boek kost 24,95 euro voor leden en 29,95 euro voor niet-leden).. Voor degenen die hebben ingetekent op de vóórinschrijving bedraagt de korting 2,50 euro. Het boek wordt gratis gebracht in de dorpen van Stede Broec, Hoogkarspel, Enkhuizen en Venhuizen. Daar buiten bedragen de verzendkosten 7,50 euro.


Verkooppunten
Clubhuis ‘Oud Stede Broec’, Zesstedenweg 227 te Grootebroek. Op zaterdag 1 juni van 10 tot 12 uur, en daarna elke eerste zaterdag van de maand, ook van 10 tot 12 uur.
Ria Botman, penningmeester ‘Oud Stede Broec’, Zesstedenweg 289 te Grootebroek, op afspraak. (0228-511501, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
‘De Hortensia’, P.J. Jongstraat 70 te Lutjebroek (alleen voor € 29,95).
Boekhandel Bruna in het W.C. Streekhof (alleen voor € 29,95). Wie lid wordt van Oud Stede Broec kan het boek voor 24,95 euro kopen.