• Home
  • Nieuws
  • Graaf mee met archeologen naar bronstijd-verleden van Stede Broec

Graaf mee met archeologen naar bronstijd-verleden van Stede Broec

Archeologen zijn aan de westrand van Grootebroek, langs de Raadhuislaan, bezig met archeologisch onderzoek. Op het perceel zijn sporen gevonden van een dorpje uit de Bronstijd, ongeveer 3500 jaar geleden. En heel bijzonder: In de eerste twee weken van mei is er voor het publiek de gelegenheid mee te graven met de archeologen.

Op het terrein verrijst in de loop van 2018 de nieuwbouwwijk ’Waterweide’, maar voordat de bouw begint krijgen archeologen eerst de gelegenheid om resten uit het verleden in de ondergrond te onderzoeken. De afgelopen weken is de bovengrond verwijderd en afgevoerd. De archeologen zijn dan nog druk bezig alle sporen in kaart te brengen; elke dag kan een terrein van wel tweeduizend vierkante meter worden onderzocht! Omstreeks 1400 voor Christus werden hier boerderijen gebouwd en akkers aangelegd. Net als nu moest de grond goed gedraineerd worden, daarom zijn tientallen slootjes uit de Bronstijd te vinden. In deze slootjes bevindt zich het afval van de West-Friese bronstijdboeren zoals stukken aardewerk en vele dierenbotten.

Het is elke dag weer spannend wat er wordt aangetroffen. In het zuiden langs de provinciale weg zijn twee boerderijen gevonden en verder noordelijk komen tientallen kleine ronde structuren voor, die als opslagplaats hebben gediend. Het geheel ligt in een fraaie verkaveling die door de slootjes duidelijk zichtbaar wordt. De archeologen hopen de komende tijd nog meer boerderijen te vinden, maar ook een grafheuvel kan zomaar in de verkaveling opduiken.

Meegraven?
Dat kan! In de eerste twee weken van mei is er voor het publiek de gelegenheid mee te graven met de archeologen. Dat kan woensdag 2, donderdag 3, vrijdag 4, maandag 7, dinsdag 8 en woensdag 9 mei van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Geef in verband met beperkte hoeveelheid plaatsen, graag een voorkeursdag(deel) en een alternatief vóór vrijdag 27 april door aan Carla Soonius van Archeologie West-Friesland via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zaterdag 21 mei is er vanaf 10.00 uur een open dag op de locatie.

 graaf mee

Geschiedenis van Stede Broec

Geschiedenis van Stede Broec

Samengesteld uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek wordt de naam Broek al in de 7e eeuw genoemd in oude boeken...

G08 onderkomen obs

Adres

Pand vereniging:

Zesstedenweg 227
1613 JE te Grootbroek

Postadres

Gerard Poelwijk
Zuiderdijk 3
1611 MC Bovenkarspel
0228-518279


Social